sâmbătă, 22 martie 2008

Creditul - un sport national

In frumoasa noastra tara o metoda de a face rost de bani de cheltuiala repede a luat proportii in ultimii ani. Da, este vorba de creditul bancar.
Cati dintre noi am apelat pana acum la un credit? Sau cati am cumparat ceva in rate in ultima vreme?
Prea multi dintre romani. Si va voi explica de ce spun prea multi.

1. Spun prea multi pentru ca lumea nu realizeaza ca atunci cand apelam la un credit(sau platim in rate), in majoritatea cazurilor platim cel putin o data si jumatate valoarea produsului, daca nu de 2 sau chiar 3 ori. Convenabil nu? Pentru banci-bineinteles, ei au parte de dobanda ce o platesti tu. Pentru magazine la fel, isi vand produsele si au profit. Pentru angajatorul tau, e un lucru bun. In multe situatii ne sunt prezentate oferte de credit la servici. Trebuie sa stii ca si sefului tau ii convine sa-ti faci un credit! Astfel vei avea nevoie mai mare de servici, de bani. Cum sa te gandesti atunci sa-ti dai demisia, doar salariul e venitul tau sigur din care iti platest rata! Si in alta situatie, cand iti va spune seful sa faci ceva sau te da afara, cati pot sa-i spuna in fata “concediaza-ma, eu nu voi face pentru ca......” chiar daca au tot dreptul sa refuze, daca ce a cerut seful nu tine de competentele lor s.a.m.d.
Tuturor le convine sa-ti faci un credit, sa-ti iei ceva in rate. Ar trebui sa te gandesti bine inainte de a actiona daca este la fel si pentru tine. Gandeste inainte si fii atent ce contract semnezi si cu cine, daca nu vrei sa ajungi si tu (ca multi altii, daca nu ai ajuns chiar tu deja) personajul principal din videoclipul formatiei CA$$A LOCO – “Ce bine imi pare ca ai luat tzeapa”.

2. Spun prea multi gandindu-ma la ce se intampla si cu inflatia. Nu vreau sa vorbesc in continuare ce se intampla la nivelul intregii economii, decat ca, cu cat mai multe credite facem cu atat creste inflatia, deci banii nostri vor valora mai putin. Dar cine se gandeste la inflatie cand isi ia plasma in rate?

3. Spun prea multi pentru ca suntem o tara de cheltuitori. Este adevarat ca si societatea in care traim ne incurajeaza sa cheltuim muuuuulti bani, chiar si bani care nu sunt ai nostri, banii bancilor. Cheltuim astazi banii care ii vom avea anii viitori. Si daca se intampla sa nu mai putem plati rata, ce se intampla? Prea multi romani cu casa scoasa la licitatie de catre banca! Situatii de genul acesta le cunoaste toata lumea.


Pe de alta parte, de multe ori creditul este si benefic. Este adevarat ca decat sa platesti chirie mai bine platesti rata la creditul imobiliar, macar peste cativa ani vei avea casa ta pentru care nu vei mai plati. Mai bine platesti rata la masina decat sa dai bani pe transport, daca nu este mare diferenta intre ce cheltuiesti cu masina si cat ai cheltui pe alte mijloace de transport.
Parerea mea este aceea ca, daca nu poti cumpara ceva si ai nevoie reala de acel lucru, fa-ti un credit pana la urma. Dar atentie, nevoie reala!!! nu inteleg ce nevoie avem de un sistem audio de ultima generatie, de masina daca nici la servici nici in activitatile zilnice nu ne trebuie, aici cei care fac credit pentru asa ceva sunt pe putin inconstienti. Decat sa platest rate, mai bine incearca sa pui acei bani de o parte. Si aici ajungem pe un teren insuficient exploatat: economisirea si investitia. Ceea ce nu multi cunosc este ca, poti sa apelezi si credite mult mai avantajoase, cu dobanzi foarte mici daca ai economisit ceva vreme inaintede a face creditul. Mare atentie!!! Poti pune banii cativa ani intr-un cont si apoi cu ajutorul lor sa obtii un credit cu dobanda mai mica, in cazul in care vei mai avea nevoie de credit. Avem posibilitatea sa investim bani intr-un cont de viitor, acestia sa aduca profit si sa nu mai fim nevoiti sa ne imprumutam de la banca deloc! Decat sa incep sa platesc de acum o rata lunara de 100 lei, de exemplu, mai bine pun 100 lei lunar pe o perioada, depinde cat vrei sa obtii credit si cat ani vrei sa platesti rata. Daca economisesti 1 an inainte de a face un credit te poate scuti de cel putin 2 ani de platit rata(in cazul ratei fixa).
Dragilor haideti sa incepem sa economisim, sa investim si sa obtinem profit. Adica sa punem si banii sa mai lucreze pentru noi, noi oricum lucram pentru ei. De ce sa fiu eu cel care lucreaza pentru bani si nu sa lucreze banii pentru mine? Aici e diferenta intre credit (lucrezi si pentru banii de dat la rata) si economisire (lasi banii sa lucreze si sa produca alti bani pentru tine).

Voi ati apelat la credite pana acum? Cat de mare a fost creditul si in cat timp terminati (sau ati terminat) de-l platit? Astept sa-mi spuneti despre creditele dumneavoastra, sa vedem cum puteti aplica unele metode recomandate de specialisti pentru fiecare caz in parte. Va voi oferi raspunsuri sau sugestii si eventual vom gasi o alternativa mai buna PENTRU BUZUNARUL TAU!

Niciun comentariu: